Zakelijk-succes-artificial-intelligence

Waarom je meer moet weten over Artificial Intelligence

woensdag 5 april 2023, 14:33

Artificial Intelligence speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. We komen deze technologie tegen in chatbots, algoritmes van streaming-diensten, onze telefoons en steeds vaker ook in ons werk. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence en hoe kan jij Artificial Intelligence benutten in je dagelijkse werkzaamheden?

In dit blog vertelt docent Alex Dowdalls meer over de nieuwe Artificial Intelligence training AI Foundation. In deze training ontdek je wat de mogelijkheden van Artificial Intelligence zijn en hoe je Artificial Intelligence tools slim kunt gebruiken in je werk.

Alex Dowdalls: “Als oprichter van Axveco ondersteun ik organisaties om hun businessmodel te moderniseren met behulp van data en technologie. Daarnaast geef ik trainingen bij Computrain over onder andere data en Artificial Intelligence. Tijdens deze trainingen, zoals  de training ‘AI Foundation’ deel ik mijn kennis met de deelnemers.

Wat is Artificial Intelligence? 
Artificial Intelligence is een technologie die computersystemen slim maakt. Systemen met deze technologie kunnen net zo denken en redeneren als mensen. Artificial Intelligence kennen we ook onder de naam kunstmatige intelligentie of de afkorting AI. Artificial Intelligence tools zijn vaak ook zelflerend. Dat betekent dat ze leren van eerder uitgevoerde taken en bijbehorende fouten. Met als resultaat dat een zelflerende Artificial Intelligence oplossing bepaalde werkzaamheden steeds beter en sneller gaat uitvoeren.

Wanneer gebruik je Artificial Intelligence? 
Heb je een zakelijk vraagstuk dat je niet een-twee-drie kunt beantwoorden? Dan biedt Artificial Intelligence uitkomst. Vaak zit het antwoord op jouw vraag opgesloten in data. Artificial Intelligence helpt je om het antwoord uit deze data te destilleren. Dat was ook het geval bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), waar de dienstregeling tijdens de Covid-lockdowns flink aangepast werd. Maar wat kon de NS verwachten na de lockdowns: zouden de reizigersaantallen weer terugkomen op het oude niveau? Hoelang zou dat duren? En welke verschillen zouden daarin optreden per traject of station? De NS gebruikt Artificial Intelligence om deze vragen te beantwoorden. Door AI kan de NS bijvoorbeeld achterhalen hoeveel reizigers, wanneer, welke trein pakken bij bepaalde omstandigheden.

Wat kunnen we verwachten van Artificial Intelligence? 
Artificial Intelligence is al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je komt het tegen in smartphones, auto’s, chatbots en werkapplicaties. Artificial Intelligence ontwikkelt zich in razend tempo, bijvoorbeeld op het gebied van smartphones. De chips in smartphones worden steeds geavanceerder, zelfs tot het punt dat ze geschikt worden voor augmented reality. En dat gaat niet lang meer duren. Daardoor kun jij binnenkort jouw telefoon naast iemand houden en dan geeft je telefoon aan waar en wanneer je een afspraak met diegene hebt.

Waarom een AI Foundation training? 
Wil jij klaar zijn voor de toekomst? Dan moet je op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen – en zeker die op het vlak van Artificial Intelligence. In de AI Foundation training leer je hoe Artificial Intelligence nu al toegepast wordt en in welke richting Artificial Intelligence zich verder ontwikkelt. Daarnaast kijken we naar de praktijk. Je doet de kennis en skills op die nodig zijn om een AI project in goede banen te leiden; geen eindeloze PowerPoint-presentaties, maar praktische toepassingen. Je steekt je handen uit de mouwen in verschillende demo’s en praktijkopdrachten. Op deze manier bereiden we je voor op jouw rol in Artificial Intelligence projecten en het eventuele Artificial Intelligence examen dat je kunt volgen.

Wat leer je in de Artificial Intelligence training? 
Wat houdt Artificial Intelligence exact in? En wat maakt deze technologie zo belangrijk? Daar duiken we in de AI Foundation training dieper in. In deze training leer je ook hoe Artificial Intelligence werkt. Daarbij kijken we naar de basis en naar complexere toepassingen van Artificial Intelligence zoals beeld- en spraakherkenning. In de training behandelen we ook een ander essentieel aspect van Artificial Intelligence: de ethiek achter de technologie. Want Artificial Intelligence heeft ook een keerzijde. Zo gebruiken hackers bijvoorbeeld Artificial Intelligence en wordt er fake news mee verspreid. In de Artificial Intelligence training maken we je bewust van de diverse risico’s en leer je hoe je deze kunt voorkomen.

De komende decennia zullen mens en machine steeds nauwer gaan samenwerken. In de training leer je eveneens welke rol Artificial Intelligence daarin kan spelen. Wat is bijvoorbeeld de invloed van Artificial Intelligence op bepaalde werkzaamheden en functies? Raken sommige mensen misschien hun baan kwijt doordat Artificial Intelligence hun werkzaamheden overneemt? Over dat doemscenario kunnen we meteen helderheid verschaffen: AI vervangt mensen niet, het is een hulpmiddel. Pas je deze tool goed toe, dan kun je er veel voordeel uit halen. Bovendien heeft Artificial Intelligence niet zo’n hoog niveau als menselijke intelligentie. Maar aan de andere kant geldt wel: mensen met kennis van Artificial Intelligence gaan mensen vervangen die niet met Artificial Intelligence werken.

Artificial Intelligence trainingen kan je klassikaal of als e-learnings volgen 
De Artificial Intelligence trainingen zijn in verschillende vormen te volgen: als klassikale lessen, e-learnings of blended learning. Bij deze laatste variant combineer je het beste van twee werelden. Je begint met een e-learning, die je voorbereid op de klassikale les. Daarna kun je in de klas gericht vragen stellen en praktijkissues op tafel leggen. Het voordeel van de verschillende vormen waarin de Artificial Intelligence beschikbaar is, is dat je zelf kunt kiezen wat er het beste bij jou past en kunt leren op jouw ideale manier en het tijdstip dat jou het beste uitkomt.

Eigenlijk kan je niet meer zonder Artificial Intelligence kennis  
Ontwikkelingen op het gebied van data en Artificial Intelligence gaan razendsnel. En stilstand staat op het vlak van Artificial Intelligence zeker gelijk aan achteruitgang. Kijk maar eens naar het succes van datagedreven-bedrijven die Artificial Intelligence gebruiken, zoals AirBnB, Netflix of Greenwheels. Soms beseffen mensen niet helemaal hoe belangrijk kennis van data en Artificial Intelligence is bij het boeken van zakelijk succes. In de Artificial Intelligence trainingen van Computrain maken we je daarvan bewust en leer je hoe jij maximaal voordeel uit Artificial Intelligence kunt halen.