Data-Science-Functie-Data-Scientist-Opleiding

Vijf vragen over de functie Data Scientist

donderdag 26 januari 2023, 13:01

Data Scientists zijn populair. Vandaag de dag staan er alleen al op LinkedIn ongeveer vijftien duizend vacatures voor data scientist open. Maar wat doet een Data Scientist eigenlijk, welke vaardigheden heb je als Data Scientist nodig en wat is de ideale opleiding voor Data Scientists? In dit artikel zoomen we in op de rol van data scientist aan de hand van vijf vragen.

Wat is een Data Scientist? 
Een Data Scientist filtert bruikbare informatie uit data. Dat doet een Data Scientist door verbanden tussen bepaalde gegevens te zoeken. Daarvoor gebruikt hij of zij wiskundige formules, zoals algoritmes. Als Data Scientist kan je werken bij elke organisatie die grote hoeveelheden data wil verwerken, van een bank tot een overheidsinstelling.

Wat is een Data Scientist? 
Een Data Scientist filtert bruikbare informatie uit data. Dat doet een Data Scientist door verbanden tussen bepaalde gegevens te zoeken. Daarvoor gebruikt hij of zij wiskundige formules, zoals algoritmes. Als Data Scientist kan je werken bij elke organisatie die grote hoeveelheden data wil verwerken, van een bank tot een overheidsinstelling.

Wat doet een Data Scientist? 
Als Data Scientist ben je een soort waarzegger: je voorspelt de toekomst. Een Data Scientist doet dat niet op basis van sluimerende onderbuikgevoelens, maar keiharde cijfers. Deze cijfers haalt de Data Scientist uit kwalitatieve data: gestructureerde gegevens die vindbaar, toegankelijk, deelbaar en herbruikbaar zijn. Daarbij werkt de Data Scientist met interne en externe data. Bij interne gegevens moet je denken aan informatie over voorraden, klantaankopen of piektijden. Externe gegevens waar een Data Scientist mee werkt zijn bijvoorbeeld de beurskoers, fileverwachting of weersvoorspelling.

Waarom zijn Data Scientists zo gewild? 
Data is het nieuwe goud. Als Data Scientist delf je dit goud. Tegenwoordig wil elk bedrijf wel informatie uit ruwe data filteren en heeft daarvoor dus een Data Scientist nodig. Denk aan een horecaondernemer die gericht wil inkopen voor de feestdagen, een verzekeraar die inzicht wil in bellegingskoersen of een groothandel die zijn supply chain wil stroomlijnen. Data Scientists kunnen voorspellingen doen gebaseerd op historische gegevens. Hoe gerichter de voorspellingen die een Data Scientist doet, des te winstgevender zijn je beleggingen, efficiënter is je supply chain en nauwsluitender wordt je inkoop. Dus een goede Data Scientist voorziet een organisatie van nauwkeurige voorspellingen.

Welke Data Scientist opleiding heb je nodig? 
Als Data Scientist heb je bepaalde skills nodig, zoals analytische en wiskundige vaardigheden. Er zijn verschillend data scientist opleidingen waarin je de benodigde technische skills kunt opdoen. Maar een wiskundeknobbel, moet je als Data Scientist zeker hebben. Want Data Scientists moeten het antwoord kunnen geven op verschillende zakelijke vraagstukken. Daarbij gebruikt een Data Scientist historische data. Uit deze gegevens destilleert een Data Scientist de antwoorden op toekomstige businessvragen zoals: welke data heb je wanneer nodig om een bepaalde vraag te beantwoorden? Data Scientists bepalen welke wiskundige formules en algoritmes nodig zijn om een nauwkeurige businessvoorspelling te doen. Dan zijn ook bepaalde technische vaardigheden handig om te hebben. Zo moet je als Data Scientist bekend zijn met veelgebruikte data analyse- en Artificial Intelligence-tools (AI) zoals R voor machine learning, Python en Microsoft Azure AI.

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en Data Analist? 
Een Data Scientist borduurt voort op het werk van een Data analist. Een Data Analist verzamelt en structureert data. Zo maakt hij deze data vindbaar, toegankelijk, deelbaar en herbruikbaar. Daarna gaat de Data Scientist met deze kwalitatieve data aan de slag. Een ander verschil tussen de functies van Data Scientist en Data Analist is dat een Data Scientist voorspelt, terwijl een Data Analist naar het verleden kijkt. Hoeveel winst heeft een bank of verzekeringsbedrijf geboekt? Dat is typisch iets wat een Data Analist onderzoekt. Een Data Scientist gaat vervolgens een stap verder: hij of zij voorspelt hoeveel de premie omhoog moet om het volgende jaar dezelfde winstcijfers te realiseren.

Data Scientist worden? Zet de eerste stappen op dit vakgebied met deze Data Scientist opleiding.