Een eerste kennismaking met SQL

donderdag 29 juni 2023, 15:38

SQL is een populaire programmeertaal die gebruikt wordt om zoekvragen te formuleren. Je hoeft geen developer te zijn om SQL te begrijpen, de taalregels zijn relatief eenvoudig. SQL wordt dan ook veel gebruikt door verschillende business en IT-professionals en je hebt diverse instaptrainingen om SQL in de vingers te krijgen.

Wat is SQL en wat kan je er mee? In dit artikel vertelt docent Léonard van Tuijl in grote lijnen wat SQL is en wat de mogelijkheden van SQL zijn. Wil jij de fijne kneepjes van SQL leren? Volg dan één van de Computrain SQL trainingen van Léonard van Tuijl. Ook over deze trainingen vertelt hij meer in dit artikel.

Wat is SQL?
SQL staat voor Structured Query Language. Zoals de naam al zegt, is SQL een programmeertaal waarin je vragen (query’s) kunt stellen aan computers of systemen. Dus ben je op zoek naar informatie? Dan kan je jouw zoekvraag in SQL formuleren en je vindt al snel de gewenste antwoorden. Je formuleert jouw SQL vraag in de managementstudio die communiceert met SQL Server. QSL Server zelf draait op de achtergrond. SQL server is een systeem met diverse databases waarin je zoekopdrachten kunt uitvoeren.

Hoe spreek je SQL uit? Dat is een vraag die Léonard van Tuijl vaak krijgt. Je kunt SQL op twee manieren uitspreken: als ‘Sequel’ of als losse letters in een afkorting: ‘Es Ku El’. SQL is net als de programmeertaal C ontwikkeld in de zeventiger jaren. In de daaropvolgende jaren groeide de taal C door naar C++ en C#. Bij SQL gebeurde dat niet. Dat wil niet zeggen dat de zoektaal gedateerd is. Juist niet, want door zijn robuustheid is SQL bijzonder stabiel en bovendien makkelijk om te leren. Zo gemakkelijk, dat je geen technische kennis nodig hebt om de basis van SQL te begrijpen en met SQL te werken.

Voor wie is de SQL training? 
Zoek je wel eens wat in een database? Dan heb je wat aan een SQL training. Léonard van Tuijl krijgt vaak te horen van deelnemers: “Ik moet nog wel eens zoekopdrachten uitvoeren, maar dat lukt me niet zelf in SQL. In dat geval formuleer ik de query eerst in een algemene programmeertaal en leg deze daarna voor aan een externe partij. Na een paar dagen ontvang ik dan het resultaat in SQL. Maar vaak voldoet de zoekvraag niet precies aan mijn wensen.” Dat is eigenlijk zonde van de tijd en de kosten. Volg je een SQL training, dan leer je in twee dagen hoe je zelf een zoekvraag in SQL opstelt. In de SQL training ontdek je ook hoe je query’s goed uitvoert. Daarover is ook wel wat terug te vinden op YouTube Tutorials, maar in de praktijk blijkt dat het met deze info vaak nog steeds niet lukt om een SQL query uit te voeren. Praktische begeleiding helpt je om dit wel te leren, zodat jij voortaan zelf een zoekvraag volgens alle SQL regels kunt toepassen en de SQL query juist kunt spellen.

Wat en hoe leer je in een SQL training van Computrain? 
Léonard van Tuijl: “Vaak vertellen deelnemers van de SQL training mij na afloop: ik dacht dat de SQL training saai zou zijn… maar integendeel. Dat ligt dan vooral aan de verwachtingen van een deelnemers zelf en niet aan de SQL training. Hoe dat komt? Om een taal te leren, moet je meestal de boeken induiken. Daarin leer je dan alle taalregeltjes. Dat geldt voor SQL net zo goed als voor Frans of Chinees. Het werkt alleen niet om de hele dag door regels te behandelen, dan haken deelnemers af. Het succes van de SQL training zit ‘m deels in de vorm; ik gebruik vaak raadseltjes om deelnemers bekend te maken met de SQL regels. Zo maak ik van een taal een soort puzzel en wordt het leren van SQL een stuk spannender. Bovendien ben ik van mening dat je van ‘zelf doen’ in een oefening veel meer leert dan van een lang verhaal over SQL regels.”

Welke SQL training is geschikt voor mij? 
Wee je weinig van databases? Begin dan bij de SQL basis; een stevig fundament om jouw SQL kennis in een later stadium verder op uit te bouwen. De training ‘Een Relationele Database Ontwerpen’ is een goede SQL basistraining. Hoe ziet een database eruit en hoe ontwerp je een tabel? Dat leer je ook in deze SQL training. Deze SQL kennis en skills zijn heel handig voor je overzicht. Wil je daarna de volgende stap in SQL zetten? Volg dan de training SQL Fundamentals. Als je die SQL cursus hebt afgerond, kun je meteen met SQL aan de slag. Dat maakt deze training bijvoorbeeld heel geschikt voor systeembeheerders die af en toe een SQL zoekopdracht moeten formuleren. Wil je nog meer kunnen met SQL? Wellicht is de de training Querying Data with Transact-SQL dan iets voor jou. Veel professionals die dagelijks met SQL te maken hebben, volgen deze training.

Bekijk het SQL trainingsaanbod