Hyperautomation: Transformeer je werkprocessen met intelligente automatisering

maandag 25 maart 2024, 12:05

Hyperautomation, een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over de evolutie van automatisering, belooft een revolutie teweeg te brengen in procesautomatisering met Artificial Intelligence (AI). Maar wat houdt hyperautomation precies in? Hoe is deze geavanceerde vorm van automatisering ontstaan? En belangrijker nog, hoe kunnen organisaties deze benutten?

Geen enkele tool of techniek is op zichzelf voldoende om een volledig werkproces te automatiseren. Maar met hyperautomation wordt dit wel mogelijk. Deze aanpak combineert verschillende technologieën, zoals Robotic Process Automation (RPA), low-code/no-code platforms, process mining, task mining en AI, om alle taken binnen een proces te automatiseren. Dit stelt organisaties in staat om complexe processen efficiënter te maken en de algehele kwaliteit te verbeteren.

De opkomst van hyperautomation

De opkomst van hyperautomation markeert een belangrijke stap in de evolutie van automatiseringstechnologieën. “We gaan meer en meer technologieën gebruiken om processen te automatiseren. Dat begon ooit met RPA. Al snel werd dit aangevuld met low code-no code, chatbots en AI. Maar deze technologieën functioneren vaak als losse eenheden, met elk hun eigen sterktes en zwaktes. Neem RPA, dat heeft gestructureerde data nodig, maar veel data is ongestructureerd. Daarom worden technologieën als IDP en NLP gebruikt om gegevens eerst te structureren”, zegt Roel Hoeks, Managing Partner van RoboRana Nederland. Daardoor lag de nadruk lange tijd meer op taakautomatisering dan op procesautomatisering.

Ordenen van data

Een essentieel aspect van hyperautomation is het vermogen om structuur aan te brengen in de enorme hoeveelheid ongestructureerde data binnen organisaties. Tot wel 80 procent van alle data binnen organisaties is ongestructureerd. Hyperautomation biedt hier een oplossing door intelligente technologieën toe te voegen die data structureren. Hoeks geeft een voorbeeld. “Neem het inboeken van facturen. Een Intelligent Document Processing-oplossing weet bijvoorbeeld dat een bankrekeningnummer begint met NL en dan twee cijfers. Dat maakt een dergelijke automatiseringsoplossing slimmer en zelfstandiger.”

Personaliseren met AI

AI speelt een cruciale rol in hyperautomation. “AI wordt op twee plekken toegevoegd. Ten eerste in de tooling, waardoor functionaliteit gebruiksvriendelijker wordt. Een voorbeeld daarvan is Microsoft Copilot. Hiermee kan je bijvoorbeeld een vraag aan een Excel sheet stellen. Wat is het bestverkopende product in regio de Groningen in april? Daarvoor hoef je zelf dus geen formule meer op te stellen”, zegt Hoeks. Ten tweede wordt bij hyperautomation AI onderdeel van het proces zelf. “Dan kun je bijvoorbeeld het klantcontactproces customizen. AI doet bij elke interactie een sentimentanalyse; gaat het om een kleine, tevreden klant? Dan kan een chatbot de communicatie verder afhandelen. Heb je te maken met een boze, grote klant? Dan geeft AI een melding en kan een Account Manager de klant bellen.”

Wat als eerste te doen?

Voor organisaties die willen beginnen met hyperautomation adviseert Hoeks: “Start small, think big. Dus begin met relatief eenvoudige procestaken te automatiseren. Denk aan administratieve processen waarbij medewerkers gegevens moeten overtypen, zoals de invoering van klantgegevens in een ERP-systeem. Na deze quick wins maak je de stap naar meer, vergelijkbare processen. Je kunt bijvoorbeeld ook e-mails geautomatiseerd laten uitlezen en invoeren. Wil je verder opschalen, dan heb je best practices en templates nodig. Het is ook raadzaam om je datahuishouding onder de loep te nemen, want data is belangrijk voor AI.”

Kortom, hyperautomation biedt organisaties de mogelijkheid om hun werkprocessen te transformeren door intelligente automatiseringstechnologieën te omarmen. Met de juiste kennis en tools kunnen ze de proceskwaliteit verbeteren, de efficiëntie verhogen en processen orkestreren tot een optimale workflow, waardoor ze een pad effenen naar end-to-end procesautomatisering.

Wil je ook jouw processen optimaliseren met behulp van AI-tools? Dan is kennis van Generative AI onmisbaar. Leer hoe je AI praktisch kunt inzetten in de training Hyper Automation Fundamentals.