De-wereld-van-RPA

Alles wat je moet weten over RPA

vrijdag 9 juni 2023, 13:39

Robotic Process Automation (RPA) wordt steeds populairder. Hoe komt dat? Deze technologie kan helpen om het toenemende personeelstekort aan te pakken. Ben je benieuwd op welke manieren je RPA kan gebruiken? En wat de voornaamste ontwikkelingen zijn op het vlak van RPA, RPA software, process mining en UiPath? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over RPA.

Op UiPath Together Amsterdam gaf RPA software ontwikkelaar UiPath een update gaf over de RPA wereld. Op dit event kwamen alle ontwikkelingen op RPA gebied aan bod, van de laatste versies van UiPath RPA software tot tips and tricks voor process mining. Uiteraard was Computrain – als enige officiële Nederlandse UiPath Learning Partner – hier aanwezig in de persoon van Programmadirecteur Patrick Kersten en Portfolio Manager Bert Kortenoeven. Welke opvallende RPA trends en tips hebben zij opgemerkt op UiPath Together Amsterdam?

RPA neemt saai werk uit handen  
RPA software van UiPath automatiseert menselijke taken, zoals het updaten van agenda’s, schrijven van rapporten en beantwoorden van klantvragen. Op deze manier verkleint RPA de foutgevoeligheid en verhoogt RPA de efficiency met betrekking tot dergelijke werkzaamheden. Je kunt dus wel stellen dat RPA een slimme oplossing biedt voor de grootste uitdaging van tegenwoordig: het alsmaar groeiende tekort aan geschoold personeel. Daarnaast neemt RPA medewerkers repetitieve, saaie taken uit handen. Dankzij RPA software houden deze medewerkers tijd over voor werkzaamheden die menselijke input vereisen. En last but not least: RPA maakt hun werk veel leuker.

Wat is process mining? 
RPA software ontwikkelt zich twee kanten op: het automatiseert steeds meer repetitieve taken, zoals het controleren van formulieren of betalingsgegevens. Aan de andere kant analyseert RPA software steeds vaker zelf welke taken het nog meer van mensen kan overnemen. Dit wordt process mining genoemd. Ook UiPath RPA software doet dit. Kersten legt uit hoe dit werkt: “Artificial Intelligence is steeds vaker onderdeel van RPA software. Daardoor wordt de RPA software zelflerend. Dat betekent dat de software werkprocessen kan monitoren, analyseren en op basis daarvan leert en aanbevelingen doet. Met de informatie die RPA software verzamelt en verwerkt, kan process mining software aangeven welke taken een RPA oplossing medewerkers nog meer uit handen kan nemen.”

Wat is citizen development? 
Tijdens UiPath Together Amsterdam werd nog een opvallende ontwikkeling besproken: de toename van ‘citizen development’. Maar wat betekent deze term eigenlijk? Als citizen developer heb je geen uitgebreide software kennis en development skills meer nodig om software te bouwen. Dat geldt ook voor het ontwikkelen van de RPA software van UiPath. Hoe komt dat? “Ten eerste is steeds meer RPA software low code / no code. Ten tweede worden de development tools van RPA en process mining software van UiPath steeds gebruiksvriendelijker”, zegt Kortenoeven. Kortom, je hoeft geen IT-specialist of RPA developer meer te zijn om zelf een softwareoplossing te realiseren en repetitieve taken te automatiseren. Het enige wat je nodig hebt, is basiskennis. “Dat betekent dat binnenkort iedereen op zijn eigen niveau een software en RPA developer kan worden.”

Hoe haal je alles uit RPA? Drie tips 
Wil je het maximale uit jouw RPA en process mining software halen? Dan hoef je niet het wiel niet opnieuw uit te vinden. Hieronder een paar handige gebruikerstips die op UiPath Together Amsterdam aan bod kwamen. Deze zijn afkomstig van UiPath gebruikers bij toonaangevende bedrijven zoals Heineken, NN Group en ASML.

Tip 1 – Begin klein
Pas RPA eerst toe op een afgekaderd onderwerp of werkproces. Zo creëer je een minimal viable product waarmee je snel resultaten boekt. Deze resultaten zijn essentieel om stakeholders te overtuigen van de meerwaarde: in plaats van ze te vertellen wat de praktijkvoordelen van RPA zijn, kunnen ze die met eigen ogen aanschouwen. Bovendien houd je de RPA software overzichtelijk en begrijpelijk, waardoor je snel kunt opschalen als de situatie daarom vraagt.

Tip 2 – Werk samen
Betrek de eindgebruikers, managers en partners bij de ontwikkeling van jouw RPA en process mining software. Want RPA is een middel, geen doel op zich. Samen kunnen jullie de businessdoelstellingen in kaart brengen en de RPA software naadloos daarop laten aansluiten.

Tip 3 – Haal de juiste vaardigheden in huis
Zorg dat jouw organisatie beschikt over de juiste vaardigheden. Heb je de benodigde competenties en certificeringen in huis? Dan kun je automatisering doeltreffender inzetten en maximaal profiteren van RPA. “Zowel UiPath partners als organisaties die zelf aan de slag willen met RPA doen er goed aan om eerst te inventariseren welke skills ze missen”, benadrukt Kersten. “Alleen als je mensen in dienst hebt die exact weten wat de mogelijkheden van UiPath zijn, kan je jouw klanten optimaal ondersteunen met RPA en process mining software.”

Meer (bij)leren over RPA en process mining? Computrain biedt diverse trainingen, voor zowel beginners als ervaren professionals. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Training Robotic Process Automation en de Introduction to Robotic Process Automation.