Haal meer uit je big data met NoSQL-databases
maandag 24 april 2023, 14:58Zes vragen over NoSQL en SQL
Datagedreven werken is hot. Data is er meer dan genoeg, vaak in de vorm van ongestructureerde big data. Dat is een kentering ten opzichte van vroeger, toen data gestructureerd in overzichtelijke databases werd opgeslagen, netjes gecategoriseerd en verdeeld in verschillende tabellen. Hoe haal je inzichten uit deze ongestructureerde data? NoSQL kan daarbij helpen.
De meeste organisaties verzamelen veel meer gegevens dan vroeger. Dat komt door de voortschrijdende digitalisering. Bovendien is er nu veel meer data beschikbaar – vooral ongestructureerde big data. Volgens data experts is 86% van alle bedrijfsdata ongestructureerd. Waaruit bestaat deze ongestructureerde big data? Voorbeelden van big data zijn afbeeldingen, gebruikersprofielen, video’s, documenten en audio-opnamen.
Wat maakt big data zo waardevol?
Big data is een echte goudmijn, want ongestructureerde data herbergt veel zakelijke inzichten en voordelen. Zo kunnen organisaties met big data:
– bedrijfsprocessen efficiënter inrichten
– financiële risico’s voorspellen en verkleinen
– meer inzicht krijgen in de klantwensen en zo hun klantenservice verbeteren
– tijd en kosten besparen
Wil je meer weten over de mogelijkheden en onmogelijkheden van big data? Bij Computrain kan je terecht voor diverse big data opleidingen.
Is NoSQL de nieuwe heilige graal voor big data mining?
Hoe haal je bruikbare informatie uit ongestructureerde big data? Dat vraagt om een andere data mining-aanpak dan bij gestructureerde data. NoSQL databases zijn ideaal om inzichten uit big data te destilleren, op te slaan en te analyseren. Deze NoSQL databases worden dan ook steeds vaker gebruikt voor big data mining. Maar wat is NoSQL? Dit is een databasemanagementsysteem (DBMS) om ongestructureerde data op te slaan. Onder ongestructureerde big data verstaan we data zonder vooraf gedefinieerde relatie of koppeling. Er zijn verschillende NoSQL databases. Veelgebruikte NoSQL databases zijn MongoDB en Apache CouchDB.
Waarom zou je een NoSQL database voor big data gebruiken?
Wat maakt een NoSQL databases zo geschikt voor big data mining? In een NoSQL database kan je uiteenlopende datatypen opslaan. Dat maakt een NoSQL database heel flexibel. Bovendien kan je deze NoSQL databases makkelijk uitbreiden als er meer data bijkomt. Het maakt niet uit hoeveel big data je in de NoSQL databases opslaat. Ook bij grote aantallen big data en veel dataverkeer, blijft de reactiesnelheid uitstekend. NoSQL is daardoor bij uitstek geschikt voor de cloud en voor agile werkomgevingen waar veel wijzigingen plaatsvinden. Steeds meer IT’ers zien de voordelen van NoSQL databases. Logisch dat deze databases steeds populairder worden. Betekent dat dat je jouw oude SQL database al kunt afschrijven? Nee. Daar zou ik nog even mee wachten.
Wat is het verschil tussen NoSQL en SQL?
NoSQL en SQL hebben veel overeenkomsten. Op sommige cruciale punten verschillen NoSQL en SQL van elkaar. Hieronder de verschillen op een rijtje:
– Type taken en informatie
NoSQL is geschikt voor ongestructureerde data en ongerelateerde taken. In SQL kan je alleen gestructureerde data bewaren en bijbehorende taken uitvoeren.
– Manier van opslaan
Wil je data opslaan? Dan heb je bij een NoSQL database geen schema nodig. Bij een SQL database wel. Hier moet je de structuur waarin je data opslaat vooraf bepalen.
– Opslagcapaciteit
NoSQL databases hebben geen grens als het op opslag aankomt. In een NoSQL database kan je onbeperkt data opslaan en gedistribueerd gegevens verwerken. Hoe dat komt? De big data wordt over diverse servers verspreid.
– Data-integriteit
De data-integriteit kan in NoSQL database niet altijd worden gegarandeerd. Dat komt omdat de validatie van ongestructureerde data moeilijk is. In een SQL database is de validatie eenvoudiger omdat alle data in hetzelfde format is opgeslagen.
– Open source vs onder licentie
NoSQL databases zijn open source, SQL databases niet. Hiervoor heb je een licentie nodig.
– Bestandsformaat
NoSQL levert objecten op in JSON- of BSON-formaat. SQL levert rijen en kolommen op.
– Volwassenheid
NoSQL is nog volop in ontwikkeling. Bij SQL ligt dat anders. Deze databases zijn inmiddels al een tijdje volwassen.
Is SQL verleden tijd?
Nee! Je moet SQL nog zeker niet afschrijven. Het is immers nog heel geschikt voor de opslag van gestructureerde data – ook nog 14% van alle data die bedrijven bewaren. SQL heeft duidelijke pluspunten voor de opslag van specifieke data. Zo is deze database ideaal voor toepassingen met veel tabellen. SQL kent ook veel standaardbegrippen. Dat maakt het eenvoudig te leren voor database managers en ontwikkelaars.
Heeft NoSQL ook nadelen?
Jazeker, NoSQL databases hebben ook nadelen. Een nadeel van het gebruik van NoSQL databases is dat je de big data in een NoSQL database moeilijker kunt structureren dan in een SQL database. Daarvoor moet je dan meestal een NoSQL toepassing op maat maken die geschikt is voor één bepaalde taak. Maar heb je daarvoor wel de juiste kennis en expertise in huis? Sommige ontwikkelaars zijn niet goed thuis in NoSQL. Een ander nadeel van werken met NoSQL databases is dat NoSQL minder geschikt is voor toepassingen waar je relaties tussen dataverzamelingen moet leggen, zoals in boekhoudsoftware of een CRM-systeem. In dat geval kan je nog steeds het beste een SQL database gebruiken.
Het mag duidelijk zijn: NoSQL databases hebben verschillende voordelen. Wil je meer uit ongestructureerde big data halen? Dan kun je eenvoudigweg niet meer om NoSQL heen. Al betekent dat niet dat je zijn oudere broertje SQL al moet afschrijven. Voorlopig heb je nog zowel SQL als NoSQL nodig. Want elke database is geschikt voor andere doeleinden en datatypen… en daarmee essentieel voor organisaties die alles uit al hun (big) data willen halen.
Aan de slag met NoSQL of SQL?
Bij Computrain vind je verschillende NoSQL en SQL trainingen. Ook voor big data opleidingen ben je bij Computrain aan het juiste adres. Bekijk het aanbod NoSQL, SQL en big data trainingen.