datagedreven-werken

Zo word je een ster in datagedreven werken

woensdag 29 maart 2023, 09:28

Datagedreven werken is hot. Want door datagedreven te werken, kun je nuttige businessinzichten uit data filteren en daar jouw beslissingen op baseren. Slimme business intelligence tools, al dan niet met Artificial Intelligence (AI), zijn dan handig om te hebben.

Hoe leer jij datagedreven te werken en hoe kun je business intelligence, AI en machine learning daarbij gebruiken? Bij Computrain vind je uiteenlopende trainingen die je daarbij kunnen helpen. In dit artikel vertellen we je meer over deze trainingen voor datagedreven werken, business intelligence, Artificial Intelligence en machine learning. Zo ontdek je welke training voor jou het meest geschikt is.

Wat is datagedreven werken? 
Als je datagedreven werkt, ben je in staat om ruwe data te vertalen naar businessinzichten en op basis daarvan betere, gerichte beslissingen te nemen. Maar hoe filter jij waardevolle informatie uit die gigantische berg aan data? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen wanneer je datagedreven wilt gaan werken. Om datagedreven te werken, heb je dus slimme tools nodig, zoals en business intelligence oplossingen (BI) met Artificial Intelligence (AI) en machine learning functionaliteit.

Wat is business intelligence? 
Business intelligence kan je helpen data te vertalen naar bruikbare businessinzichten. Met een business intelligence tool kun je terugblikken op het verleden. Een veelgebruikte business intelligence tool is Power BI. Alle gegevens die je nodig hebt om inzicht te krijgen in hoe je organisatie functioneert, vind je in jouw business intelligence tool. Overzichtelijk en visueel weergegeven in de gewenste grafieken, tabellen en diagrammen. Hoe presteert jouw organisatie in vergelijking met vorig jaar? En welke acties kun je daaraan verbinden? Dat zijn inzichten die een business intelligence tool voor je visualiseert.

Waar kom je Artificial Intelligence en machine learning tegen? 
AI is overal. Denk aan slimme assistenten zoals Siri, of streaming-diensten die je op basis van Artificial Intelligence suggesties doen voor films, muziek of een serie die jij leuk vindt. Voorbeelden daarvan zijn Spotify en Netflix. Ook chatbots bevatten Artificial Intelligence en vaak ook machine learning functionaliteit. Machine learning is een vorm van Artificial Intelligence gericht op het bouwen van systemen die leren van de data die ze verwerken. Machine learning haalt daar bijvoorbeeld inzichten uit waarmee een systeem de volgende keer beter kan presteren of fouten kan voorkomen. Dat maakt machine learning tools heel waardevol voor diverse organisaties. Ben jij benieuwd naar de laatste Artificial Intelligence en machine learning ontwikkelingen en wil je ontdekken hoe jouw organisatie alles hieruit kan halen? Of wil je weten hoe je een Artificial Intelligence project in jouw organisatie start? Bekijk de Artificial Intelligence en machine learning trainingen van Computrain.

Met data governance onderhoud en bescherm je data  
Organisaties die datagedreven werken, doen er goed aan om hun datahuishouding op orde te hebben. Dat noemen we ook wel data governance. Door data governance en data management weet je waar welke data zich bevindt, wat je daarmee mag doen en hoe je het kunt onderhouden en beveiligen. Er zijn elf data management aandachtsgebieden. Deze vind je in het Data Management Book of Knowledge (DMBOK), een handboek voor data governance. Voorbeelden van aandachtsgebieden zijn de kwaliteit en veiligheid van data, data modeling en design. Wil je jouw data governance structureren? Volg dan een van de Computrain trainingen voor data governance, zoals de Dama DMBOK-training.

Datagedreven werken vereist centrale opslag 
Om gestroomlijnd datagedreven te kunnen werken, moet je jouw data centraal opslaan. Daar gaan datagedreven organisaties nog wel eens de fout in: ze bewaren bijna alle data, in uiteenlopende databases die naast elkaar functioneren, met software die niet of nauwelijks integreert. Dat brengt risico’s met zich mee als je datagedreven gaat werken. Want daardoor verlies je het overzicht, worden gegevens dubbel opgeslagen op diverse locaties en worden er verschillende namen gebruikt voor hetzelfde onderwerp. Zoek je bepaalde informatie? Dan kan dit soms dagen in beslag nemen.

Om goed datagedreven te kunnen werken, moeten gegevens vindbaar, deelbaar en interpretabel zijn. Dat kan je voor elkaar krijgen door het FAIR data principe te hanteren. Dan wordt data op één locatie opgeslagen. Alle betrokkenen spreken af welke definities ze hanteren. Daardoor zijn gegevens eenvoudig terug te leiden naar hun bron en wordt data begrijpelijk voor mensen, systemen, business intelligence tools en Artificial Intelligence zoals machine learning. Daarnaast helpt het FAIR principe je om het versiebeheer centraal uit te voeren. Daardoor beschikken gebruikers altijd over de laatste dataversie en blijft de dataeigenaar in de lead.

Wil jij jouw data governance structureren, bijvoorbeeld aan de hand van het FAIR principe? Bij Computrain vind je diverse trainingen die je daarbij kunnen helpen. Bekijk het trainingsaanbod>>

Klaar om datagedreven te gaan werken? 
Om datagedreven te gaan werken, heb je bepaalde kennis en skills nodig. Bij Computrain vind je verschillende nuttige trainingen, bijvoorbeeld over data management, de toepassing van technologie als Artificial Intelligence en machine learning, en voor het werken met business intelligence oplossingen. Twijfel je over de juiste training? Bel ons gerust. We helpen je graag.