Solliciteren - AI - Artificial Intelligence

Hoe helpt Artificial Intelligence je bij het solliciteren?  

dinsdag 21 maart 2023, 09:27

Artificial Intelligence kom je tegenwoordig overal tegen. In Siri, chatbots en streaming-diensten als Spotify en Netflix waar slimme algoritmes je adviseren welke serie of welk nummer je niet mag missen. Ook bij het solliciteren komt Artificial Intelligence om de hoek kijken. Recruiters, jobmatching-platformen en HR-afdelingen gebruiken steeds vaker Artificial Intelligence om de juiste sollicitanten te selecteren.

Hoe kan jij bij het solliciteren de Artificial Intelligence aanpak in jouw voordeel ombuigen, zodat de keuze eerder op jou valt? In dit blog geven we je vijf tips om Artificial Intelligence bij het solliciteren voor jou te laten werken.

1. Beschrijf je skills uitgebreid in je cv 
Bij het selecteren van de juiste sollicitant wordt Artificial Intelligence vaak gebruikt om jouw cv te scannen op bepaalde termen. Dus laat deze key words geregeld terugkomen in jouw cv als vaardigheden. Zo ziet Artificial Intelligence direct dat jij bepaalde skills in huis hebt en over de benodigde certificaten beschikt. Beschrijf deze vaardigheden ook in je cv, bijvoorbeeld door te vertellen hoe en waar je die hebt ingezet en voor welke periode. Want ook dergelijke parameters neemt Artificial Intelligence mee in de sollicitatie selectie.

2. Solliciteer gerust op rollen waar meer ervaring gevraagd wordt 
Heb jij bij het solliciteren wel de vereiste skills in huis maar niet voldoende werkervaring? Artificial Intelligence kijkt vooral naar de vaardigheden en kernwoorden die terugkomen in jouw cv. Daar hecht Artificial Intelligence meer waarde aan dan aan jaren werkervaring. Passen jouw vaardigheden bij de functie? Dan kom je bij het solliciteren eerder op lijst met cv’s die Artificial Intelligence aan menselijke recruiters voorlegt.

3. Vermijd afleidende vormgeving in jouw CV: Artificial Intelligence kijkt naar de inhoud 
Bij een cv is de vormgeving ondergeschikt aan de inhoud. Dat weet Artificial Intelligence ook. Dus gebruik in jouw cv geen opvallende kleurtjes, vlotte templates, overbodige details en grafische items. Dit leidt alleen maar af van waar het bij het solliciteren om gaat: de inhoud van jouw cv. Sterker nog, Artificial Intelligence let helemaal niet op vormgeving, maar juist wel op bepaalde key words. Deze komen beter naar boven wanneer de vormgeving niet afleidt. Dus voorzie jouw cv van een standaard template en gebruik de juiste woorden. Bij het solliciteren wordt een cv meestal eerst verwerkt door een applicant tracking system met Artificial Intelligence. Hoe beter jouw cv gelezen kan worden door Artificial Intelligence, hoe groter jouw kansen om op gesprek uitgenodigd te worden.

4. Laat je cv testen door Artificial Intelligence  
Als je gaat solliciteren wordt jouw cv vaak eerst beoordeeld door Artificial Intelligence. Deze kunstmatige intelligentie maakt een eerste selectie uit alle ingestuurde cv’s. Hoe kom je erachter of Artificial Intelligence jouw cv hoog genoeg waardeert om op te vallen in de stapel aan cv’s? Laat jouw cv testen door Artificial Intelligence. Je kunt jouw cv bijvoorbeeld laten checken door Jobscan. Dan weet je of Artificial Intelligence vindt dat jouw cv goed aansluit op de functieomschrijving.

5. Schotel verschillende versies van je cv voor aan Artificial Intelligence 
Artificial Intelligence vindt in een cv andere dingen belangrijk dan een mens. Mensen waarderen het als jij veel werk aan je cv hebt besteed; dus als jouw cv er mooi uitziet in een gelikt template met afwisselende kleuren. Artificial Intelligence geeft daar niks om. Daarom loont het om twee versie van je cv te maken: één voor de Artificial Intelligence selectieronde en één voor de menselijke recruiter die daarna jouw cv beoordeelt. Die mooi vormgegeven cv kun je dus het beste bewaren voor de volgende ronde of meenemen naar het sollicitatiegesprek.

Extra informatie over Artificial Intelligence  
Artificial Intelligence verandert continu. Dat is goed nieuws voor IT-professionals, want dit biedt nieuwe kansen. Wil jij meer over Artificial Intelligence te weten komen en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van Artificial Intelligence? Misschien is de training Artificial Intelligence Essentials dan wat voor jou. Hierin maken Artificial Intelligence experts je wegwijs in de wereld van robotica, machine learning, Natural Language Processing, algoritmes en andere toepassingen van Artificial Intelligence.