Artificial Intelligence

Ontwikkelingen en kansen in Artificial Intelligence

donderdag 23 februari 2023, 14:33

Artificial Intelligence (AI) blijft zich in hoog tempo ontwikkelen. Zelfs organisaties in traditionele branches, zoals de agrarische sector, weten de weg naar AI steeds beter te vinden. Waarom aarzelen veel Nederlandse organisaties dan toch nog om Artificial Intelligence te gaan gebruiken? Die vraag behandelen we in dit artikel. Daarbij kijken we ook naar de manier waarop Artificial Intelligence en Artificial Intelligence robots veranderen.

De technologische veranderingen op het gebied van Artificial Intelligence en Artificial Intelligence robots voltrekken zich in hoog tempo. Zo wordt Artificial Intelligence steeds vaker toegepast en wordt deze technologie op steeds meer manieren ondersteund. Opvallend is de verandering op hardwareniveau. Artificial Intelligence wordt steeds vaker opgenomen in onze laptops, datacenters en telefoons. Dat vraagt echter wel om voldoende rekenkracht. “Daarom kan je bij meer en meer datacenters GPU-processing afnemen. Deze datacenters worden ingericht om Artificial Intelligence applicaties en grafische toepassingen te ondersteunen”, zegt Alex Dowdalls, founder en partner van AXVECO. Dergelijke GPU-hardware wordt tegenwoordig ook gebruikt in laptops en desktops, terwijl deze technologie vroeger alleen werd opgenomen in supercomputers en datacenters. “De vraag naar GPU-hardware neemt toe. De producent van deze technologie, NVIDIA, is vandaag de dag dan ook een van bedrijven die wereldwijd de meeste waarde vertegenwoordigt.”

Artificial Intelligence robots in de landbouw 
Artificial Intelligence is hot, ook in traditionele sectoren zoals de landbouw. Zo rust tractorbouwer John Deere zijn agrarische voertuigen tegenwoordig uit met Artificial Intelligence. Het zijn eigenlijk een soort Artificial Intelligence robots geworden. Zo kunnen deze voertuigen zelf rijden en zijn ze in grote mate geautomatiseerd. De voordelen daarvan? Deze autonome tractoren kunnen dankzij Artificial Intelligence in combinatie met GPS zelf bepalen wat de optimale route is om over een veld te rijden. Dat is handig bij het oogsten en het zaaien. Artificial Intelligence ziet en analyseert ondertussen van alles. Is een specifiek plantje onkruid? Is het plantje gezond en zo niet, welke voedingsstoffen heeft het dan nodig? Of heeft een gewas last van schadelijke insecten? Vervolgens bepaalt de Artificial Intelligence robot zelf waar, wanneer en hoeveel bemesting of verdelgingsmiddel er nodig is.

Waarom blijft ons gebruik van Artificial Intelligence achter? 
Veel Nederlandse organisaties aarzelen om Artificial Intelligence en Artificial Intelligence robots te gaan gebruiken. Waarom is dat? “De directie speelt een belangrijke rol in de adoptie van Artificial Intelligence. Soms is het management niet overtuigd van de noodzaak om datagedreven te gaan werken en Artificial Intelligence daarbij te gebruiken. Bedrijven hebben bovendien vaak geen centraal data platform,” zegt Dowdalls. Gebrekkig datamanagement en slechte governance is een andere reden voor het achterblijvende AI gebruik in Nederland. “Veel bedrijven hebben hun datahuishouding niet op orde. Dat is een drempel om Artificial Intelligence te gaan gebruiken, want Artificial Intelligence oplossingen en robots hebben de juiste data nodig om goed te kunnen functioneren.”

Artificial Intelligence is geen science fiction meer 
“Artificial Intelligence is keiharde realiteit. Helaas zien veel Nederlandse organisaties deze technologie nog als science fiction. Daarom zijn ze huiverig om Artificial Intelligence in te zetten en denken dat het voorlopig wel genoeg is om alleen een Data Owner aan te stellen”, zegt Dowdalls. Maar stilstand is achteruitgang, zeker op het vlak van Artificial Intelligence en Artificial Intelligence robots. Helaas hebben veel Nederlandse organisaties dat niet door. In plaats van afwachten, moeten ze direct aan de slag met Artificial Intelligence, anders wordt het gat met hun concurrenten alleen maar groter. “Dat geldt al helemaal in de huidige wereldwijde markt. Ontwikkelt een concurrent in India, de VS of China een slimme Artificial Intelligence robot? Dan ligt de wereldwijde markt voor ze open. Die achterstand haal je als Artificial Intelligence laatkomer nooit meer in.”

“Met Artificial Intelligence kan je het verschil maken,” zegt Dowdalls. Ook dat is een reden om meteen met Artificial Intelligence aan de slag te gaan. Dit onderscheidend vermogen van AI is van toepassing op elk vakgebied – van de logistiek tot de gezondheidszorg en de agrarische sector en tot defensie. “Dat blijkt ook in de Oekraïne, waar Artificial Intelligence een belangrijke differentiator is. Hier gebruikt de NAVO Artificial Intelligence om inzichten te verkrijgen waarmee het Oekraïense leger doeltreffender en met minder bijeffecten kan acteren dan de Russen. En in de landbouw behaalt John Deere concurrentievoordeel met Artificial Intelligence. Dus wacht niet tot Artificial Intelligence gemeengoed is in jouw branche, maar ga er nu mee aan de slag.”

Meer weten over Artificial Intelligence? Bekijk onze trainingen.